Co si sbalit na letní dovolenou?

Také si každý rok slibujete, jak s sebou na letní dovolenou nebudete tahat zbytečnosti a vzápětí se přistihnete, jak oběma rukama vhazujete celý obsah svého šatníku do lodního kufru? Letos konečně můžete své předsevzetí dodržet. Jak? Přeci s naším rádcem a průvodcem balením na letní dovolenou:

Počet svršků přizpůsobte délce pobytu

neutral

Myslete logicky a vycházejte z délky vaší dovolené. Na 8denní pobyt určitě nebudete potřebovat patnáct topů a patery kalhoty plus tři večerní róby a několik letních šatů. Úplně vám postačí pět triček nebo topů, dvoje šortky a dvě sukně, dvoje šaty a overal (nebo troje šaty). Pyžamo určitě balit nemusíte – pokud nezvládnete spát nahá, bude vám určitě stačit tílko a spodní kalhotky.

I na jihu bývá občas chladněji, proto si nezapomeňte přibalit také lehký propínací svetřík. Ten se vám koneckonců může hodit už v klimatizovaných halách letiště. Samozřejmostí je pak dostatek pohodlného spodního prádla – vybírejte raději bavlněné, klasicky střižené kalhotky, vyhnete se tak nepříjemným odřeninám.

modraJakou barevnost

Právě proto, že si s sebou nemůžete táhnout celou garderobu, byste měla zvolené kousky vybrat tak, aby se mezi sebou daly libovolně kombinovat. Divoké vzory a bláznivé barvy proto nechte raději doma. Vybírejte si buď jednotlivé kousky oblečení v neutrálních barvách jako je černá, bílá, béžová nebo šedá – takové se nikdy nebudou vzájemně tlouct. Dalším řešením je vybrat si svršky v jedné barevné škále (například odstíny modré se mezi sebou kombinují velmi dobře).

Co na plážnaplaz

Plavky si vezměte určitě alespoň dvoje. Moc místa nezaberou a vy budete mít jistotu, že se ráno nebudete muset soukat do vlhkých plavek, které přes noc nestihly uschnout. Další nezbytností je pak plážové oblečení. Vyberte si takový kousek, který si budete moci beze studu vzít i k plážovému baru. Za nás vyhrávají plážové tuniky nebo vzdušné šaty.

satyaoveralPraktická rada

Na dovolenou si vybírejte raději volnější a vzdušné oblečení než přehnaně upnuté kousky. Důvodů je více: Na dovolené se většinou jen málokdo omezuje v jídle a vy byste pak měla jen špatný pocit z toho, že vás někde něco škrtí. Vlivem horka mohou také některým z nás různé části těla otékat, což v upnutém outfitu není nic příjemného. V neposlední řadě vás vzdušné oblečení nebude nikde pálit a škrábat v případě, že se na sluníčku trochu spálíte.

Jaké botyboty

Boty si s sebou na dovolenou zabalte troje – více párů by byla zbytečnost. Budete potřebovat jedny pevnější sportovní boty na chození po památkách nebo na túry. Elegantní sandály na klínku nahradí lodičky a unosíte je jak na večeře, tak i na kratší procházky městem. Na cesty k moři i k bazénu jsou pak jako stvořené žabky.