Jaké šaty budou nejlépe slušet vaší postavě

Bohužel (nebo bohudík?) to je na světě zařízené tak, že nejsme všechny stejné. Každá z nás má své přednosti i své malé nedostatky. Líbit se ale chceme všechny. A to za každých okolností — čili i v šatech. Víte však, jaký střih šatů zalichotí právě tomu vašemu typu postavy? Zkuste se řídit našimi radami a uvidíte, jaká z vás bude kočka!

saty_hruskaPostava typu hruška

Máte úzká ramena i hrudník, křehké paže a vosí pas, ale objemnější zadeček a boky? Potom patříte mezi dámy s postavou typu „hruška“. Při výběru šatů byste měla především zdůraznit své přednosti – tedy útlý pas a ženská ramena. Co se týče délky šatů, jsou pro vás vhodnější ty úplně dlouhé, se sukní do áčka. Vyhněte se balónovým šatům nebo šatům nabíraným v bocích, které by vám v kritických partiích mohly přidat na objemu.

 

 

Postava typu obdélníksaty_obdelnik

Pokud máte poněkud chlapeckou postavu bez výraznějších křivek, plochý zadeček a ramena zhruba stejně široká jako boky, jste typ „obdélník“. Ačkoli jste jinak pravděpodobně štíhlá, máte poněkud nevýrazný pas. Ten se ale dá vytvarovat pomocí vhodně střižených šatů – ať už korzetových nebo s páskem. Určitě si, pokud to příležitost dovolí, vyberte krátké šaty, ve kterých vystavíte na odiv svá perfektně tvarovaná lýtka.

 

 

saty_trojuhelnikPostava ve tvaru obráceného trojúhelníku

Máte-li svalnaté paže, větší prsa a v porovnání s boky mohutnější horní polovinu těla, jste typ „obráceného trojúhelníku“. Vaší snahou by mělo být vyvážit obě poloviny těla – tedy dodat trochu objemu na bocích. To se vám podaří například nabíranou sukní nebo barevným oddělením horní a spodní části šatů – přitom vršek by měl být tmavší a obecně méně výrazný; sukni si můžete dovolit i hodně výrazně barevnou nebo se vzory. Mohutnější hrudník opticky zeštíhlí výstřih do V.

 

 

Postava typu jablkosaty_jablko

Ženy s postavou typu „jablko“ mají problematické především středové partie těla – tedy objemnější prsa a větší bříško. Ruce a nohy mohou mít naopak velmi štíhlé. Pokud patříte k tomuto typu, měla byste vybírat především splývavé a dlouhé šaty, případně šaty empírového střihu s přepásáním těsně pod prsy. Výstřih volte buď rovný nebo do V, vyhněte se však volánkům a nabírání v horní části, které by vám opticky přidalo na objemu.

 

 

saty_hodinyPostava jako přesýpací hodiny

Přesýpací hodiny jsou již dlouhodobě vysněným ideálem postavy téměř všech žen i dívek. Postava je souměrná, s výrazným pasem a vyváženým poměrem mezi boky i prsy. Pokud máte to štěstí a pyšníte se postavou tvaru přesýpacích hodin, můžete si dovolit nosit v podstatě cokoli. Od minišatů po maxi dlouhé šaty s vysokým rozparkem. Jako jedna z mála žen se také nemusíte bát sáhnout po šatech s aplikací nebo jinou výraznější ozdobou.